9 kohdan lista – katso, kannattaako sinun erota

KuvaMax Nelson


Vanhoillislestadiolaisesta uskonyhteisöstä eroaminen on monimutkainen henkinen prosessi ja merkittävä elämänmuutos. Sillä on kauaskantoisia seurauksia, jotka kannattaa huomioida ennen kuin on niin sanotusti liian myöhäistä.
Jos useampi kohdista pitää kohdallasi paikkaansa, on eroaminen ja vakava keskustelu läheisten kanssa mitä luultavimmin paikallaan.

1. Sinulla on vakiintuneet arvot
Teini-iässä mielessä ovat yleensä pinnalliset arvot, kuten ulkonäkö ja suosio kaveripiirissä ja somessa. Nuorella voi olla kokemus siitä, että uskonelämälle ei riitä aikaa eikä kiinnostusta muilta viihdykkeiltä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että uskon jättäminen olisi hyvä pitkän aikavälin ratkaisu. Mieluummin kannattaa odottaa, että itselle muodostuu vankka käsitys siitä, mikä on oikein ja mistä asioista tulee itselle tärkeimpiä ohjenuoria. Ne saattavat aikuistuessa muotoutua sellaisiksi, että usko onkin taas tärkeä asia. Siksi sitä ei kannata heittää pois hetkellisessä tunnekuohussa.

2. Olet yli 15-vuotias
Itselläni ajatus eroamisesta vakiintui vasta noin 16-vuotiaana, ja uskon, että silloin impulsiivisuus päätöksenteossa kaikilla ihmisillä hiipuu, mielipiteet alkavat pysyä samanlaisina pitkiä aikoja ja tarve itsenäistyä nostaa voimakkaasti päätään. Silloin olisi strategisesti paras hetki erota yhteisöstä, sillä niin oman elämän rakentaminen ilman uskoa alusta asti on helpompaa.

3. Olet käynyt rippikoulun
Tämä kohta liittyy tiiviisti edelliseen. Syy, miksi otin sen erilleen, on että sillä on ikääkin suurempi merkitys hengelliseen kehitykseen. SRK:n rippikoulussa oppii uskosta paljon sellaista, mitä ei opi muualla, ja se voi muuttaa tilanteen aivan toisenlaiseksi. Vanhoillislestadiolaisen perheen lapsen ei mielestäni pitäisi jättää rippikoulua välistä, vaikka usko ei tuntuisikaan itselle oikealta. Se on merkittävä virstanpylväs elämässä ja tietyllä tapaa lapsuuden loppu. Lisäksi tärkeitä asioita konfirmaatiossa ovat oikeus tulla kummiksi ja mennä naimisiin kirkossa, ja no, kyllähän siitä saa aika paljon rahaakin.

4. Asumisjärjestelyt – voit asua muualla kuin vanhempiesi luona
Useimmiten eronnutta ei katsota kovin pahalla silmällä. Joskus on kuitenkin tilanteita, että syystä ja toisesta välit perheeseen huononevat merkittävästi ja yhdessä asuminen ei enää tunnu edes vaihtoehdolta. Siksi kannattaa pohtia, olisiko itselle taloudellisesti tai muilta osin mahdollista muuttaa omaan asuntoon tai kaverin kanssa yhteen.
Täysi-ikäisten taas on arvioitava, säilyykö vanhemmilta mahdollisesti saatava taloudellinen tuki ennallaan erosta huolimatta.

5. Suhteet perheeseen
Jos olet hyvin läheinen perheesi ja sukulaistesi kanssa ja asut vielä kotona tai haluat säilyttää suhteet ennallaan jonkun aikaa, ei kannata ilmoittaa erosta saman tien.
Myöskin jos riitelet perheenjäsenten kanssa paljon, välejä ei kannata tulehduttaa enempää. Sen sijaan kannattaa odottaa jonkin aikaa, jos tilanne rauhoittuisi.
Huom. Vanhempien on kuitenkin helpompi ymmärtää ajatuksiasi, jos olet uskostasi rehellinen.

6. Sinulla on sosiaalista elämää myös yhteisön ulkopuolella
Itselläni kävi eroamisen myötä niin, että ystäväpiiri kapeni dramaattisesti ja yhtäkkiä ei ollut enää mitään tekemistä eikä paikkoja minne mennä. Lestadiolaisten tapaamisiin ei enää kehdannut mennä, eikä kavereiden kanssa löytynyt enää yhteistä säveltä.
Jos sinulla on ei-uskovaisia kavereita, ja harrastuksia jotka eivät ole sidoksissa uskoon, ei tarvitse olla huolissaan. Jos niitä taas ei ole, se saattaa vaikeuttaa eroamisen jälkeistä elämää. Siitä olen kirjoittanut erillisen postauksen (sosiaalinen loukku – kun eroaminen kaventaakin elämänpiiriä).

Huom. On kliseistä mutta totta, että todelliset ystävät pysyvät hengellisistä eroavaisuuksista huolimatta.

7. Sinulla on seurustelusuhde ei-lestadiolaisen kanssa
Vakava romanttinen suhde, josta ei ole tulevaisuudessa muodostumassa lestadiolaista perhettä, vaatii myös oman vakaumuksen päivittämistä.

8. Käyt läpi merkittävää elämänmuutosta
Ihmisille voi käydä monenlaisia, suunniteltuja tai yllättäviä asioita. Esimerkiksi muutto kauas perheestä, raskaus tai vakava sairaus vaativat elämän uudelleenjärjestämistä. Kriisin keskellä ei tule mitään, jos tärkeimmistä arvoistaan joutuu valehtelemaan. Lisäksi läheisesi saattavat yrittää auttaa asian kanssa hengellisin keinoin tietämättä, ettet halua sitä, mikä voi aiheuttaa asian esilletulon varsin ikävällä tavalla.

9. Aiot muuttaa ulkonäköäsi radikaalisti
Jos aiot aloittaa selkeästi näkyvän meikkaamisen tai ottaa tatuointeja tai lävistyksiä, on parempi varoittaa muutokseen liittyvistä syistä etukäteen. Eroaminen tulee satuttamaan muita ihmisiä, mutta sitä ei turhaan kannata pelätä. Johdonmukaisuus omassa käytöksessäsi lisää luotettavuuttasi myös muiden silmissä.

Advertisement

2 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s