Kokemuksia vanhoillislestadiolaisesta yhteisöstä eroamisesta

KuvaBriana Tozour

Jos haluat kertoa kokemuksistasi tälle sivulle, paina valikosta ”Lähetä viesti” ja kirjoita tarinasi ja nimimerkkisi viestikenttään. Voit myös ottaa yhteyttä instagramissa @vapaaksisuomi .

~

Juttelin vanhemmille kolmesti, että en halua olla uskomassa. Ne olisivat hyväksyneet, mutta eivät olisi luottaneet muhun. Tuntuu, että he eivät luota muhun siltikään ja asettavat tiukkoja rajoja.
05tyttö

Erosin lestadiolaisuudesta, jonka seurauksena isäni ei enää hyväksynyt mua. Ja iskä on aina sanonut: ”Me vanhemmat seistään aina lastemme päätösten takana.” Vaan eipä näin ollut. Tämä vaikuttaa edelleen minun ja isäni väleihin.
Rajallaoleva

Kun olin 12-vuotias, päätin, että pysyn aina uskomassa. 13-vuotiaana aloin kuuntelemaan kevyttä musiikkia, ja se oli ensimmäinen asia, jossa rikoin lestadiolaisuuden periaatteita. Vielä rippikoulussa koin olevani identiteetiltäni lestadiolainen sääntörikkomuksista huolimatta ja kävin seuroissa ja nuortenilloissa 17-vuotiaaksi eli erooni asti. Kuuntelin kevyttä musiikkia kuitenkin kaikissa vaiheissa. Oli aikoja, jolloin yritin lopettaa sen, mutta en halunnut enkä pystynyt. Pikkuhiljaa mukaan tuli paljon muitakin asioita ja arvomaailman muutoksia, joiden takia en pystynyt enää hyvällä omallatunnolla kutsumaan itseäni lestadiolaiseksi. Oma eroni tapahtui ikään kuin luikahtamalla: keskustelimme vanhempani kanssa siskoni erosta ja sivulauseessa sanoin, että en itsekään oikein enää ole mukana. Tieto erosta levisi siis ainoastaan yhden ihmisen kautta, eikä siitä koskaan tullut sen isompaa asiaa. Nimikkeeni muuttuminen ei muuttanut arkielämääni enää millään tavalla. Lestadiolaiset arvot ovat kuitenkin edelleen iso osa elämääni. Toiveeni olisi perustaa oma perhe, elän päihteettömästi ja minulla on hyvin pehmeät arvot. On totta, että lestadiolaisuudesta voi lähteä, mutta lestadiolaisuus ei koskaan lähde ihmisestä.
Saana, Vapaaksisuomi -perustaja

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s