Läheisten reagointi eroon – 6 tapaa vastata negatiivisiin kommentteihin

KuvaAaron Burden


Varsin usein eroava nuori kohtaa jyrkkiä reaktioita. Tuntuu, että vakaumuksesi ei yhtäkkiä olekaan vain oma asiasi, vaan sitä saa vapaasti arvostella. Voi olla vaikeaa puolustautua perhettään, omia ystäviään ja sukulaisiaan vastaan, kun he kommentoivat päätöstäsi inhottavilla tavoilla. Siihen kuitenkaan kellään ei ole oikeutta, eikä sitä tarvitse hyväksyä.

”Teen itse omat valintani.”

Eron kyseenalaistamisella ja takaisin suostuttelulla tarkoitetaan varmasti vain hyvää, mutta se voi tuntua todella kummalliselta, kun kokee elämän paljon parempana ilman uskoa.

”En halua kuulua yhteisöön, jonka periaatteita en tunne omikseni.”

”En enää jaa samoja arvoja kuin sinä.”

Yhteisöstä eroaminen tarkoittaa perheelle sitä, että nuori kuollessaan tulee joutumaan kadotukseen ja että hän ei enää kuulu samaan pyhän hengen vaikutuspiiriin kuin he. Koska jokaisen usko horjuu joskus, ero voi olla muille äärettömän kova pala. Toinen uskovainen menettää ”matkakumppanin”, voi tuntea olonsa yksinäiseksi ja alkaa alitajuisesti epäilemään omaakin uskoaan, mikä ahdistaa.

On yleistä, että eroavasta nuoresta tehdään syyllinen muiden suruun ja se ilmaistaan hänelle avoimesti. Silloin eronnut voi saada osakseen välttelyä, syytöksiä, piikittelyä ja jopa muiden ihmisten itkemistä hänen läsnä ollessaan.

”En ole vastuussa sinun tunteistasi. Älä pura omaa pahaa oloasi minuun.”

Joskus ihmiset saattavat perustella käytöksensä olemalla ylempien voimien välikätenä, sanoen, että Jumala tuomitsee sinut ja sinä joudut helvettiin päätöksesi takia. Se on kuitenkin Raamatun opetusten vastaista. Sanovathan lestadiolaiset itsekin, että heillä ei ole mitään tietoa siitä, kuka tämän elämän jälkeen joutuu minnekin.

”Sinun Jumalasi tuomitsee minut, jos haluaa. Mutta sinulla, ihmisellä, sitä oikeutta ei ole.”

Olen saanut elämäni aikana monesti kuulla, että sinapinsiemenen kokoinen määrä uskoa riittää. Ja se ei tule milloinkaan poistumaan minusta. Lapsuudenusko kulkee mukanani, vaikka en ole lestadiolainen, enkä näytä uskoa elämässäni. Se riittää minulle ja sen täytyy riittää muillekin. Elämässä on lukematon määrä avoimia ovia, joista haluan mahdollisuuden kulkea.

”Minulla on kaikki asiat hyvin ja olen onnellinen.”

Advertisement

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s