Identiteetti yhteisöstä lähtemisen jälkeen – näillä vinkeillä nopeutat muutosta

Jos en ole uskovainen, kuka minä sitten olen? Mistä löydän tekemistä, joka minua kiinnostaa?
Näihin kysymyksiin löytyy vastaukset vain ajan kanssa. Näillä simppeleillä ohjenuorilla pääset eteenpäin.

PhotoJosh Felise

1 Ulkonäön muutos
Ole parempi versio itsestäsi: pidä ulkonäkö huoliteltuna, tee rohkeita muutoksia hiuksiisi ja pukeutumistyyliisi ja
kokeile rohkeasti uusia kosmetiikkatuotteita. Laita kierrätykseen kaikki vaatteet, jotka muistuttavat sinua liikaa ajastasi uskovaisena. Joillekin radikaalimpi meikkaaminen, hiusten värjäys täysin toisenlaiseksi, tatuoinnit tai lävistykset toimivat tehokkaasti alkusysäyksenä uuden identiteetin luomiseen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että impulsiiviset ulkonäön muutokset voivat kaduttaa myöhemmin, ja että todellinen hyvinvointi tulee lopulta sisäisistä arvoista.

2. Muutto
Jos asut vielä kotona, perheenjäsenesi saattavat alkaa vierastaa sinua, mikä hiertää välejä. Omassa tai kaverin kanssa yhteisessä asunnossa saa rauhassa tehdä siirtoja, jotka tuntuisivat perheen ympäröimänä ahdistavilta. Olen pohtinut tässä pohtauksessa myös poismuuton aiheuttamaa yksinäisyyttä. Täysi-ikäisille ja sitä vanhemmille hyvä vaihtoehto voi olla myös toiseen kaupunkiin tai jopa toiseen maahan esimerkiksi vaihto-oppilaaksi tai au pairiksi lähteminen. Ne ovat hyviä keinoja oppia maailmasta enemmän ja saada arvokasta kokemusta koko loppuelämän ajalle. Vaihtoehtoja on lukemattomia.
Huom. Voit myös jättää SRK:n tuotteesi perheesi käyttöön, et luultavasti tarvitse niitä eron jälkeen.

3. Kuka on ystäväsi?
Luultavasti pian eron jälkeen selviää, että joidenkin ihmisten kanssa ei ollut muuta yhteistä kuin usko. Arvokas neuvo on olla pitämättä yhteyttä niihin ihmisiin, joiden et usko olevan avuksi eroprosessissa. On parempi hankkia uusia ystäviä lestadiolaisuuden ulkopuolelta, kuin pitää kiinni niistä uskovaisista ystävistä, jotka eivät kaipaa sinua. Ei kuitenkaan ole mitään syytä unohtaa oikeita ystäviä: he ovat kiinnostuneita hyvinvoinnistasi ja kyselevät edelleen, mitä sinulle kuuluu.

4. Laitteiden ja sosiaalisen median inventaario
Nykypäivään kuuluu, että suurin osa elämästä on kirjattu tietokoneelle ja puhelimeen. Niinpä myös uskonelämä näkyy laitteissa ja on siellä jatkuvasti muistuttamassa menneisyydestä. Käy läpi kaikki viestit, yhteystiedot, käyttäjätilit, sivuhistoria, kirjanmerkit ja sovellukset ja poista kaikki sisältö, jota et enää tarvitse ja joka liittyy entiseen elämääsi lestadiolaisena. Instagramista ja Facebookista löytyy seuraajia, seurattuja ja kavereita, jotka eivät ole enää osa elämääsi – niiden poistaminen on järkevää ja vapauttavaa.

5. Muistuta läheisiäsi erosta
Identiteettisi vahvistuu, kun autat muita vaivihkaa ymmärtämään, ettet enää kuulu samaan hengelliseen ryhmään kuin he. Hyvä huomaamaton fraasi asiasta puhuessa on ”vaikka en olekaan enää lestadiolainen, niin…”. Toinen keino on muuttaa lestadiolaisista puhuttaessa termi ulkopuolisen sanoin ”lestadiolaiseksi” ja välttää uskovaisten keskinäistä ilmaisua meitsi. Lisäksi uskovaisia tavatessasi sano pelkkä ”terve” niin selvästi, ettei sitä tarvitse arvailla. Jos saat kuulla tympäiseviä kommentteja erostasi, voit lukea keinoja vastata niihin täällä.

Advertisement

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s