Voinko elää lestadiolaisena sääntöjen vastaisesti? – Pohdintaa uskosta

Tässä artikkelissa keskitytään lestadiolaisuuden hyviin puoliin ja painotetaan sitä, että sekä lestadiolaisuudesta eroaminen että siinä pysyminen ovat tasa-arvoisesti yhtä hyviä valintoja. Tämän artikkelin lisäksi kannattaa tutustua postaukseeni siitä, kannattaako sinun erota vai ei.

PhotoLydia Torrey

Tärkein eroon johtanut syy on sekä itselläni että kaikilla tuntemillani entisillä lestadiolaisilla ollut ideologiset erot. Päällimmäinen ajatus on ollut, ettei voi sitoutua yhteisöön, jonka arvoista ei ole samaa mieltä. Joskus kuitenkin ihmisellä usko voi olla hyvin vahva, mutta sääntöjen noudattaminen tuntuu vaikealta. Onko se syy eroon? Ei välttämättä.

Miksi elämän murrosvaiheessa kannattaisi pysyä lestadiolaisena?

Jos lestadiolaisilta kysyttäisiin, ovatko lestadiolaisten säännöt ehdottomia, yleinen mielipide olisi tämä: Raamatun sanomasta huolimatta jokainen tekee päätöksensä itse. He haluaisivat ihmisten pysyvän uskomassa, vaikka he käyttäisivät korvakoruja tai eivät hankkisi ollenkaan lapsia. Tärkeintä heille eivät ole ulkoiset asiat vaan sydämen usko.

Lisäksi vasten yleistä luuloa säännöt ovat nykypäivänä löysempiä. Perhesuunnittelusta on tullut hyväksytympää, sillä äidin tarpeet huomioidaan nykyään paremmin. Lisäksi kevyt meikkaaminen ja videoiden katselu tietokoneella eivät ole enää tuomittavia asioita, vaikka aiemmin television myötä lähes kaikki videomateriaali katsottiin huonoksi.

Lisäksi uskovaisilla on merkittävä etulyöntiasema sosiaalisessa elämässä. Seuroissa tapaa ystäviä, ja suurissa perheissä on aina ihmisiä ympärillä. Läheisyys ja elämisen äänet lisäävät onnellisuutta ja turvallisuuden tunnetta. Ei-lestadiolaisen sen sijaan voi olla vaikea löytää vapaa-ajalla paikkaa, jossa tapaa säännöllisesti muita ihmisiä.

Mitä teen, jos en halua lähteä liikkeestä, mutta olo on ulkopuolinen?

  • Keskustele sisarustesi tai vanhempiesi kanssa asiasta. He varmasti ymmärtävät sinua ja osaavat antaa neuvoja omasta kokemuksesta, sillä kaikilla uskovaisilla on joskus vaikeita hetkiä. Sen oivaltaminen saattaa avartaa kuvaasi uskosta ja uskovaisten elämästä. Kukaan ei ole täydellinen.
  • Käy seuroissa ja kuuntele puhe tarkkaan. Niissä osataan hyvin perustella, miksi uskovaisen elämä on hyvä valinta. Uskosta saa paljon voimaa. Eron läpikäyminen ei todellakaan ole kannattava prosessi, jos siihen ei tunne pakottavaa sisäistä tarvetta. Myös lestadiolaisessa yhteisössä on valtavan paljon erilaisia ihmisiä, jotkut käyvät seuroissa vain harvoin, eikä uskon tarvitse näkyä kaikilla arkielämässä.
Advertisement

2 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s