Opas vanhoillislestadiolaisuudesta eroamiseen: Osa 4: Elämä eron jälkeen

← Edellinen postaus: https://vapaaksisuomi.com/2019/03/21/opas-vanhoillislestadiolaisuudesta-eroamiseen-osa-3-toteutus/

Vanhoillislestadiolaisuudesta eroaminen on iso elämänmuutos ja itsenäistymisprosessi. Se ei tapahdu yhdessä yössä, eikä sitä aina ole helppo hyväksyä ja tajuta itsekään. Tavat ennen ja jälkeen eron näyttävät luultavasti hyvin samanlaisilta, sillä eroon johtaneet muutokset ovat tapahtuneet jo paljon aikaisemmin – samalla tavalla myös eron jälkeiset muutokset vievät aikaa. Muutos tapahtuu ikäänkuin liukuen kolmessa vaiheessa: ensin olet uskovainen, sitten kyseenalaistat uskosi ja erottuasi alkaa vaihe, jossa mielenkiintosi alkaa kohdistua vieraisiinkin asioihin ja identiteetti uudistuu. Prosessia voi itse nopeuttaa omilla tietoisilla valinnoilla, joita käsitellään tarkemmin tässä artikkelissa.

Vanhoillislestadiolaisuudesta eroaminen voidaan arvojen kehittymisen osalta jakaa karkeasti kolmeen vaiheeseen. Kukin vaihe pitää sisällään paljon erilaisia pienempiä prosesseja, ja sama ihminen voi siirtyä niiden välillä montakin kertaa. Jos halu lähteä liikkeestä konkretisoituu, ihminen harvemmin palaa enää ykkösvaiheeseen. Syynä on se, että ei-uskovien arvomaailma perustuu faktoihin ja todellisuuteen, joihin on paljon helpompi kiinnittyä kuin pelkkiin kuvitelmiin ja toiveisiin.

Kaikista tärkein vaihe on kasvun aika. Eroamisen jälkeen ei merkkaa se, että et ole enää lestadiolainen, vaan se, mikä sinusta sen sijaan tulee. Paikalleen ei voi jäädä, vaan ero on vasta uudenlaisen henkisen kasvun alku. Työvälineitä itsensä kehittämiseen löytyy netistä vaikka millä mitalla. Tärkeintä on yrittää karsia elämästä turha kiire ja negatiivisuus ja tehdä tilaa uusille asioille.

Jos et ole vielä eronnut ja haluat sitä tulevaisuudessa, toivon, että löydät siihen rohkeuden ja että voit olla onnellinen itsesi kanssa. Jos olet jo eronnut, suuret onnittelut ja kaikkea hyvää jatkoon. Muistathan suositella blogiani ja erityisesti tätä opasta myös muille apua tarvitseville.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s