3 pätevää syytä, miksi eroaminen kannattaa tehdä julkisesti

KuvaFoto Garage AG


Tässä artikkelissa on listattu syitä sille, miksi eroaminen kannattaa tehdä nimenomaan kertomalla muille ihmisille siitä julkisesti.

Erot perheiden elämäntavoissa
Ei-lestadiolaisen saattaa jo liikkeeseen kuulumisen aikana huomata käyttäytyvän epäuskoisen lailla. Julkinen lähteminen on kuitenkin eri asia kun arkielämän muutos – on perheitä, joissa uskonnollisuus ei näy vahvasti ja joissa poikkeava käytös ei herätä huomiota.

Välivaiheeseen jumiutuminen
Okei, en halua uskoa tähän – no, enkö voi vaan jättää menemättä enää seuroihin?

Elämänmuutoksen aikana sukulaiset ja kauemmat tutut eivät tiedä mitään nuoren eroamisesta, eivätkä vanhemmat halua levittää juoruja nuoren ollessa vielä nimellisesti lestadiolainen, sillä he haluavat pitää yllä toivoa siitä, että muutos on vain väliaikainen ja että nuori palaa lopulta liikkeeseen. Tämä kuitenkin aiheuttaa hämmennystä ja kireyttä ihmissuhteissa. Lisäksi ihminen on, myöntää sen tai ei, sidottu olemaan rehellinen perheellensä niin kauan kuin haluaa pitää heihin yhteyttä ja hyvät välit. Siksi oman vakaumuksen muutos pitää tehdä myös muille ihmisille selväksi.

Lopullinen päätös on tehtävä
Eroamisesta ääneen kertominen voi tuntua paljon vaikeammalta ja epämiellyttävämmältä vaihtoehdolta kuin vaivihkaa vetäytyminen – mutta vaikeus johtuu isoksi osaksi vain siitä, että asiaa ei haluta myöntää itselle ja helppo reitti takaisin halutaan pitää auki.

~

Julkisesti eroamisella ei tarkoiteta sitä, että asia pitäisi kertoa yleisölle tai usealle ihmiselle kerrallaan – kyse on siitä, että päätöksestä tehdään konkreettinen sitoutumalla siihen itse ja antamalla läheisille ihmisille selkeät signaalit siitä, että he voivat alkaa kohdella eronnutta ei-lestadiolaisen tavoin ja kertoa asiasta avoimesti omille tutuilleen, jolloin hekin osaavat tervehtiä ja kohdella eronnutta oikein.

Virallista järjestelmää eroamiseen nuorella ei siis ole, ellei hän ole liittynyt jonkin rauhanyhdistyksen jäseneksi. Painopiste on kaikissa tapauksissa sosiaalisen statuksen muuttaminen omassa lähipiirissä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s