Lestadiolaisuus ei koskaan lähde pois ihmisestä – 7 syytä olla ylpeä juuristasi ja käyttää niitä vahvuutena

KuvaJESHOOTS.COM


Eroamiseen liittyy paljon haasteita, näköalattomuuden, toivottomuuden ja eristäytyneisyyden tunteita. Vaikeudet itsenäistymisessä on helppo sälyttää uskonnollisen taustan syyksi. Se on kuitenkin epäterve tapa suhtautua elämäänsä, ja estää henkistä kasvua. On tärkeää ymmärtää, että jokainen ihminen on itse vastuussa tulevaisuudestaan ja siitä, mihin asioihin suuntaa huomionsa.

Vaikka menneisyyteen liittyisi vaikeita asioita, eroava nuori on silti harvoin täysin tyhjän päällä: niin lapsuudenkodista opittuja arvoja kuin erokokemusta voi käyttää hyödyksi myöhemmin elämässä. Tässä on listattu muutamia asioita, missä entiset lestadiolaiset ovat vahvimmillaan.

1 . Sosiaaliset taidot
Vanhoillislestadiolaisuudesta tarttuu kestävä, kunnioittava asennoitumistapa muihin ihmisiin. Vaikka uskosta eroaviin suhtautuminen voi olla uskovaisten puolelta sydämetöntä, useimmissa tilanteissa on kohtaaminen kaikenlaisten ihmisten kanssa välitöntä ja epäitsekästä. Vanhoillislestadiolaisuudessa oppii auttamista, lähimmäisenrakkautta ja anteeksiantoa.

2. Perhearvot
Perhekeskeisessä ympäristössä kasvanut ihminen ymmärtää, että perheeltä saama ehdoton tuki on ensiarvoisen tärkeää ja osa hyvää elämää.
Huom. Kaikilla ei ole hyvät välit omaan perheeseen, mutta myös ystävyyssuhteet voivat olla ihmiselle perhettä.

3. Tietoisuus ihmisen universaaleista hengellisistä tarpeista
Ei-uskovaisten keskellä elää joskus ilmiö, jonka mukaan uskotaan, että hengelliset asiat ovat hölynpölyä ja että elämä on tarkoitettu elettäväksi ainoastaan faktojen mukaan. Se ei kuitenkaan ole inhimillistä. Ihmisellä on sisäsyntyinen mielenkiinto yliluonnolliseen ja tarve sisällyttää elämäänsä perinteitä ja uskomuksia. Näin myös hypoteettinen ajattelu ja luovuus kehittyvät.
Lisäksi uskonnolliseen tai muuhun ”laatikon ulkopuolelta” ajattelevien ryhmään kuuluminen vahvistaa ihmisen identiteettiä eli minäkuvaa.

4. Armo
Edelliseen kohtaan liittyen lestadiolaisilla on tyypillisesti vahva käsitys siitä, että jokainen ihminen ansaitsee armoa ja mahdollisuuden tulla ymmärretyksi tilanteessaan.

5. Elämäntavat
Lestadiolaisilla on tyypillisesti terveelliset elämäntavat. Usein esimerkiksi päihteettömyys, luonnollinen kauneus, puhdas kotiruoka, luontoarvot, liikuntaharrastukset ja muu vapaa-ajan aktiivisuus siirtyvät perheen lapsille ja tavat jäävät elämään erosta huolimatta.

6. Ahkeruus ja työnteko
Vanhoillislestadiolaisilla on tunnetusti vahva työmentaliteetti. Suurperheitä, menestyviä yrityksiä, paikallistason toimintaa, massiivisten tapahtumien järjestelyä. Työpositiivisessa ilmapiirissä kasvanut oppii tärkeitä organisointitaitoja omaa elämäänsä varten, oli se sitten osana uskonyhteisöä tai sen ulkopuolella.

7. Omien rajojen asettaminen
Minä kunnioitan sinun päätöstäsi ja sinä kunnioitat minun.
Lestadiolaisuudesta eroaminen on normaalia syvempi itsenäistymisprosessi. Sen aikana käsitys omista oikeuksista vankistuu, ja muiden mielipiteiden merkitys pienenee. Silloin myös myöhemmin tulee todennäköisimmin tehtyä niitä päätöksiä, jotka tuntuvat itsestä oikealta sen sijaan että miellyttäisi muita.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s