Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n haastattelu – kuinka he voivat tukea eroavaa?

KuvaKrists Luhaers


Lähetin tätä blogia varten Uskontojen uhrien tuki UUT ry:lle haastattelukysymyksiä. Kysymyksiin vastasivat UUT:n vertaistukitoiminnan koordinaattori Iina Gummerus ja toiminnanjohtaja Joni Valkila. Lisätietoa mainituista palveluista ja linkkejä löytyy postauksen lopusta.

Paljonko teille tulee yhteydenottoja vanhoillislestadiolaisuudesta eronneilta henkilöiltä? Ovatko määrä tai yhteydenottojen syyt muuttuneet vuosien varrella?

”Emme pidä kirjaa meille tulleiden yhteydenottojen määrästä, koska niitä tulee niin monien eri kanavien kautta, mutta entiset tai yhteisöstä irtautumista harkitsevat vanhoillislestadiolaiset ovat yksi isoimmista meiltä tukea hakevista ryhmistä. Ylläpidämme heille omaa Facebookissa toimivaa vertaistukiryhmää, jossa on yli 500 jäsentä. Järjestämme myös parin kuukauden välein Helsingissä lestadiolaistaustaisille suunnattuja vertaistukitapaamisia, joihin osallistuu vaihtelevasti noin 5-10 henkilöä kerrallaan. Lisäksi vertaistukipuhelimiimme soittaa välillä vl-taustaisia henkilöitä.
Yleisimmät syyt yhteydenottoihin ovat vertaistuen ja tiedon tarve. Yhteisön jättäessään saattaa jäädä hyvin yksin, joten tällaisessa tilanteessa moni on ymmärtävän keskusteluseuran ja uusien ihmissuhteiden tai yhteisöjen tarpeessa.”

Onko vanhoillislestadiolaisuudessa tai siitä eroamisessa erityispiirteitä verrattuna muihin uskontoihin?

”Raskauden ehkäisyn kieltäminen ja tämän kiellon noudattaminen on vanhoillislestadiolaisten keskuudessa poikkeuksellisen jyrkkää verrattuna useimpiin muihin uskonnollisiin yhteisöihin Suomessa. Tästä on monia seurauksia sekä suurperheiden lapsille että vanhemmille.

Ehkä yksi erityispiirre on se, että entisen vanhoillislestadiolaisen ulkonäöstä ja käyttäytymisestä voi poikkeuksellisen helposti päätellä, että henkilö ei enää pidä itseään ryhmään kuuluvana. Esimerkiksi tervehtiminen, hiusten värjääminen, meikkaaminen, elokuvissa käyminen tai alkoholin juominen voivat kertoa yhteisöstä irtautumisesta.”

Millaisia oikeuksia alaikäisellä uskonyhteisöön kuuluvalla nuorella on?

”Lasten oikeuksien sopimuksen mukaan alaikäiselläkin on uskonnonvapauteen liittyviä oikeuksia ikä- ja kehitystason huomioiden. Mutta myös vanhemmalla on lapsen uskonnolliseen kasvatukseen liittyviä oikeuksia. Joissakin tapauksissa nämä lapsen ja vanhemman oikeudet ovat ristiriidassa keskenään. Suomen lain mukaan alle 18-vuotias voi erota uskonyhteisöstä vain huoltajiensa luvalla. Alle 12-vuotiaan uskonnollisesta asemasta päättävät lain näkökulmasta lapsen huoltajat, ja 12-17-vuotiaan asemasta huoltajat yhdessä lapsen/nuoren kanssa. Kaikkien kolmen (tai kahden, jos kyseessä on yksinhuoltaja) tulee siis olla samaa mieltä nuoren liittämisestä johonkin uskontokuntaan tai siitä eroamisesta – ilman yhteisymmärrystä nuoren uskonnolliseen asemaan ei voida tehdä muutosta.

Vaikka uskonnonvapaus koskee alaikäistäkin ja on tämän ihmisoikeus, on uskonnonvapauden toteutuminen kuitenkin käytännössä pitkälti riippuvainen tämän vanhemmista.”

(Haastattelijan huomio: Vanhoillislestadiolaisuudessa pääsääntöisesti alaikäinen ei virallisesti kuulu yhdistykseen, jolloin eroamista ei tarvitse tehdä muodollisesti. Vanhempi voi silti päättää nuoren osallistumisesta toimintaan.)

Millaista matalan kynnyksen tukea 15-25-vuotias vanhoillislestadiolaisuudesta eroava nuori voi löytää UUT:n tai muiden väylien kautta?

”UUT:n tarjoamia tuen muotoja ovat:

  • Vertaistukitapaamiset: lestadiolaistaustaisille on Helsingissä omia tapaamisia parin kuukauden välein, minkä lisäksi UUT järjestää ympäri Suomea kaikista uskontotaustoista tuleville avoimia tapaamisia, joissa on useimmiten mukana myös vl-taustaisia henkilöitä. Ryhmät on tarkoitettu pääasiassa täysi-ikäisille tai täysi-ikäisyyden kynnyksellä oleville henkilöille, mutta tästä voidaan mahdollisesti tapauskohtaisesti joustaa, joten jos olet alle 18-vuotias, ole rohkeasti yhteydessä esim. UUT:n henkilökuntaan tai suoraan ryhmänohjaajiin ja kysy asiasta.
  • Facebookissa toimivat vertaistukiryhmät: UUT:lla on eri kohderyhmille suunnattuja salaisia Fb-ryhmiä, joissa käytävä keskustelu on luottamuksellista (absoluuttista tietosuojaa on toki verkkoympäristössä mahdotonta taata).
  • Vertaistukipuhelin: puhelimeen voi soittaa täysin nimettömänä, ja siihen vastaa UUT:n vapaaehtoinen, jolla on myös itsellään kokemustaustaa jossain uskonyhteisössä elämiseen ja sen jättämiseen liittyen.
  • Tukinetin chatit (tulevaisuudessa): UUT suunnittelee parhaillaan Suomen Mielenterveys ry:n ylläpitämään verkossa toimivaan kriisikeskus Tukinettiin liittymistä, joka tulee mahdollistamaan säännölliset ryhmächatit. Niihin voi osallistua myös nimettömänä.
  • UUT:n henkilökunnan puoleen voi aina kääntyä, jos on jotain kysyttävää esimerkiksi UUT:n toimintaan liittyen.

Muita tuen muotoja:

  • Vanhoillislestadiolaisuutta, sen jättämistä ja ongelmia käsittelevä kauno- ja tietokirjallisuus (löydät niitä listattuna esim. UUT:n nettisivuilta)
  • Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin 116 111 (arkisin klo 14–20 ja viikonloppuisin klo 17–20) ja MLL:n Nuortennetti: www.nuortennetti.fi
  • Tukinet – netissä toimiva kriisikeskus, jossa on mahdollista saada eri teemoihin liittyvää tukea kahdenkeskisten chattien, ryhmäkeskusteluiden tai henkilökohtaisen tukihenkilön muodossa. www.tukinet.net
  • Tyttöjen talo – tarkoitettu kaikille 10–29-vuotiaille tytöksi tai naiseksi identifioituville tai tyttöyttä itsessään pohtiville. Tyttöjen talo auttaa ja tukee vaikeissa elämäntilanteissa sekä tarjoaa mm. harrastusryhmiä, yhteisötoimintaa ja seksuaalineuvontaa. tyttojentalo.fi
  • Poikien talo – tarjoaa yhteisöllistä ryhmätoimintaa sekä yksilöllistä tukea 13–29-vuotiaille pojille ja nuorille miehille. poikientalo.fi

Jos teidän pitäisi antaa eroamista harkitsevalle nuorelle yksi neuvo, mikä se olisi?

”Tässä tulee useampi kuin yksi neuvo, mutta ensinnäkin: kuuntele itseäsi. Päätös irtautua yhteisöstä on loppukädessä vain sinun. On ymmärrettävää, että päätös on vaikea ja eroa harkitessa vaakakupissa voi painaa moni tekijä, kuten esimerkiksi pelko läheisten tuen menettämisestä. Jos esimerkiksi asut vielä vanhempiesi luona, voi eroaminen johtaa kiristyneisiin väleihin ja muihin ikäviin seurauksiin kotiväen kanssa. Näitä seurauksia on hyvä pohtia huolellisesti etukäteen. Joissain tapauksissa eroa saattaa joutua esimerkiksi sosiaalisista tai taloudellisista syistä lykkäämään, vaikka eroamisen ”henkinen päätös” olisi jo tehty. Joissain tapauksissa taas lähteminen voi olla esimerkiksi oman mielenterveyden näkökulmasta ainoa oikea päätös, ja eron pitkittämisen kustannukset ovat selkeästi sen etuja suuremmat.

Toiseksi, jos lopulta päätät lähteä, niin yhteisöstä irtautumiseen kannattaa valmistautua. Sosiaalisia suhteita yhteisön ulkopuolisiin ihmisiin voi rakentaa vielä yhteisössä ollessaan. Kannattaa myös harkita, olisiko syytä hankkia asunto sekä työ- ja/tai opiskelupaikka, jotka eivät ole sidoksissa yhteisön jäseniin.

Kolmanneksi – muista, ettet ole yksin. Eroaminen on useimmille monitahoisesti haastava ja raskas prosessi, jonka aikana saattaa joutua läpikäymään paljon ristiriitaisia tunteita. Moni kokee tällaisessa tilanteessa olonsa yksinäiseksi. Vanhoillislestadiolaisuuden jättäneitä on kuitenkin paljon (ilmeisesti jopa yli puolet vl-perheisiin syntyvistä lapsista irtaantuu myöhemmällä iällä lestadiolaisuudesta), ja monilla heistä on taustallaan hyvin samankaltaisia kokemuksia ja tunteita. Entisille vanhoillislestadiolaisille suunnattuja vertaistukipalstoja on sosiaalisissa medioissa ilmeisesti useita – yksi näistä on UUT:n FB-ryhmä. Myös vanhoillislestadiolaisuudesta lähtemistä ja yhteisön ongelmia käsittelevä kauno- ja tietokirjallisuus voi tarjota joillekin tukea omassa prosessissaan. Moni UUT:n vertaisryhmiin tuleva kertoo lähteneensä tapaamisista kotiin huojentuneena, ja on saattanut jopa ensimmäistä kertaa ikinä kokea tulleensa aidosti nähdyksi ja kuulluksi ilman pelkoa. Tukea siis löytyy, vaikka sen hakeminen saattaa tuntua pelottavalta.”


Kiitämme UUT:n asiantuntijoita lämpimästi jakamistaan tiedoista ja vaivannäöstä.
UUT:n Facebook-ryhmään pääsystä voi laittaa kyselyitä yhdistyksen Facebook-sivun kautta tai UUT:n sähköpostiin tiedotus@uut.fi. Vertaistukitapaamisten aikataulut löytyvät osoitteesta www.uskontojenuhrientuki.fi/loyda-tukea/vertaistuki/.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s