Kuinka keksin tekemistä vanhoillislestadiolaisten tapaamisten tilalle?

Kuva Giulia Bertelli Unsplash

Eroamisessa yksi suurimmista huolenaiheista on yleensä se, mihin kuluttaa aikaa, kun lestadiolaisten nuorten tapahtumiin ei enää viitsi mennä.
Todella helposti tuntuu, että oma pää on ihan ristiriidassa. Samaan aikaan ei enää usko yhteisönsä opetuksiin, mutta haluaisi kuitenkin pitää kaikki ne ihmiset ympärillään ja nauttia yhteisöllisyydestä ja mukavista seuroista ja illanvietoista. On ihan tosiasia, että vanhoillislestadiolaisilla on usein harvinaislaatuisen tiivis ja lämmin porukka, jossa on mukava olla – eikä se johdu pelkästään uskosta itsestään, vaan myös yhteistyön ja empatian kulttuurista.

Tilanne, jossa ei enää voi mennä näihin tapaamisiin, koska ei usko samalla tavalla kuin muut, on surullinen, mutta ei toivoton. Usko tai älä, kaikki elämä ei sijoitu vain yhteisöön tai perheen sisälle. Lestadiolainen nuori ei välttämättä ole nähnyt kovin montaa tapaa elää, ja siksi ne muut tuntuvat aluksi vierailta.
Ole sinnikäs. Pidä rohkeasti kiinni siitä, mihin uskot. Asiat järjestyvät lopulta juuri oikein. Alat vetää puoleesi niitä asioita, jotka on tarkoitettu sinulle.

Kun ihminen pikkuhiljaa riisuutuu uskontonsa säännöistä ja ajatusmalleista, tilaa omille mielenkiinnonkohteille alkaa tulla. Yhtäkkiä onkin enemmän vaihtoehtoja toteuttaa itseään.
Monesti erityisesti taideharrastukset alkavat kiinnostaa. Musiikki, tanssi, näytteleminen ja muut taiteenmuodot kaikissa, myös epäsovinnaisissa genreissään.

Kannattaa muistaa, että lestadiolaisten tapahtumat ovat kaikille avoimia, ja periaatteessa niihin saa mennä. Ja se kannattaa, jos se tuntuu itsestä hyvältä, ja jos sillä tavoin saa vaikkapa pidettyä yllä tärkeitä ystävyyssuhteita ja perinteitä. Joissakin nuortenilloissa voi olla useitakin ei-lestadiolaisia mukana, kesäseuroissa paljon.

Jos et kuitenkaan halua enää kuulla lestadiolaista opetusta, tai olla heidän seurassaan, tässä muutama vinkki siihen, kuinka luoda elämään muutakin sisältöä.

1. Jos viihdyt paljon kotona, tee kodista mukavampi paikka olla. Jos asut vanhempien luona, sisarukset häiritsevät omaa rauhaasi ja olet tarpeeksi vanha, selvitä, voisitko jo muuttaa pois kotoa. Sisusta huoneesi tai kotisi omannäköiseksi. Älä epäröi laittaa esille tavaroita, jotka kertovat omista arvoistasi (esimerkkinä vaikkapa bändijulisteet tai meikit), vaikka ne olisivatkin lestadiolaisten mielestä kiellettyjä – ne vahvistavat itseluottamustasi. Kerää uusia kokemuksia: kokeile uusia reseptejä, lue kirjoja tai kuuntele äänikirjoja tai podcasteja kiinnostavista aiheista tai aloita jokin uusi harrastus, josta olet haaveillut.

2. Tee jotakin tuottavaa.

Vinkkejä hyödylliseen tekemiseen kaikille:

  • Käytä vapaaksi jäänyt aika rästissä oleviin koulu- tai opiskelutehtäviin, tai etsi netistä jatko-opiskeluun, työllistymiseen tai vastaavaan tulevaisuuden suunnitteluun liittyvää tietoa.
  • Kohota kuntoa. Lenkkeile, tee kotitreenejä, hanki salikortti tai aloita uusi urheiluharrastus jossakin seurassa tai ryhmässä.
  • Tee kotiisi tai asuntoosi suursiivous. Käy läpi kaappisi, ja kerää sieltä kaikki tavarat ja vaatteet, joita et käytä, ja heitä ne pois tai pistä kiertoon.

Vinkkejä hyödylliseen tekemiseen omillaan asuville:

  • Tee laskelmia rahankäytöstäsi ja suunnittele, miten kulutat rahasi tulevina kuukausina.
  • Suunnittele seuraavan viikon ruokalista ja kauppalista.
  • Jos pidät henkilökohtaisista aikatauluista, tee itsellesi opiskelu- tai kotityölukujärjestys.
  • Vie tarpeettomat tavarasi kirpputorille, nettikirppikselle tai lajitelluiden jätteiden mukana keräyspisteisiin.

3. Tutustu hyväntekemiseen: mieti, kuinka voit omien voimavarojesi puitteissa auttaa muita ihmisiä ja käyttää ääntäsi. Äänestä ja seuraa politiikkaa. Hanki tietoa eri seksuaalisuuksista, moninaisista sukupuoli-identiteeteistä, rasismista, fat phobiasta ja mahdollisimman monesta eri ihmisryhmästä. Katso sarjoja ja elokuvia saadaksesi uusia tunnekokemuksia ja laajentaaksesi käsitystäsi maailmasta ja ihmisyydestä. Pyri valitsemaan teoksia, joissa on syvällinen opetus. Kiinnitä huomiota ympäristöasioihin, ja kunnosta ruokavalio ekologisempaan suuntaan raaka-aineiden ja pakkausten suhteen. Vältä autoilua. Mieti asioita, joilla voit vähentää omaa kulutustasi tai helpottaa muiden elämää. Kohtele muita ihmisiä ystävällisesti. Ihminen voi tehdä hyvää muillakin tavoin kuin elämällä uskonnon sanelemien sääntöjen mukaan.

4. Käy ulkona niiden ystävien kanssa, jotka eivät ole lestadiolaisia, tai lestadiolaisten ystävien kanssa jossakin muualla kuin rauhanyhdistyksellä. Etsi omalle ikäryhmällesi sopivia paikkoja. Niitä voivat olla esimerkiksi nuorisotilat, kansalaisopistojen kerhot ja kurssit, seurakuntien nuorille järjestämät tilaisuudet (katso oman paikkakuntasi seurakunnan sivuilta), oman koulun tai oppilaitoksen järjestämät tapahtumat ja kaikenlaiset julkiset hengailupaikat (puistot, kauppakeskukset, rannat, laavut/kodat yms.) ja kavereiden kodit.
Paikkavaihtoehtoja on paljon, tosin jotkut niistä eivät välttämättä ole sunnuntaisin tai edes arkisin päivittäin auki.

5. Itsensä kehittäminen. Oman identiteetin etsiminen on erittäin merkittävä asia sekä murrosiässä olevalle ihmiselle että nuorelle aikuiselle. Ole ylpeä siitä, että olet osannut ajatella laatikon ulkopuolelta ja löytää omat mielipiteesi. Etsi uusia asioita, mistä innostut. Tee pieniä tai isompia matkoja kotimaahan tai ulkomaille yksin (jos olet riittävän vanha) ja tutustu sillä tavalla itseesi. Opettele omien rajojen asettamista ja sitä, että uskallat kieltäytyä ja suojella omaa tilaasi. Et ole kenellekään velkaa perusteluja omista päätöksistäsi, ja muita ihmisiä ei tarvitse miellyttää. Jokainen ansaitsee tulla huomatuksi ja rakastetuksi ilman ehtoja siitä, millä tavalla pitää käyttäytyä.
Jos esimerkiksi puheet ja rukoilu ovat aiemmin rauhoittaneet sinua, on myös paljon vaihtoehtoisia tapoja keskittyä ja tyyntyä. Sytytä kynttilöitä ja soita klassista musiikkia tai muuta rauhoittavaa ääntä, joogaa, meditoi ja kirjoita ajatuksiasi ylös. Lue jotakin voimauttavaa kirjaa, tai etsi sosiaalisesta mediasta, vaikkapa Instagramista, spirituaalisuuteen, meditaatioon tai johonkin muuhun itseäsi kiinnostavaan rentoutumismetodiin liittyvää sisältöä. Myös googlaamalla löydät paljon erilaisia vinkkejä.

Vanhoillislestadiolaisten tapahtumista luopuminen voi johtaa monenlaisiin positiivisiin muutoksiin. Yksi niistä on se, että arkirutiinien ylläpitäminen voi helpottua. Lestadiolaiset nuoret valvovat usein hyvin myöhään erilaisissa riennoissa. Sen sijaan, että pyörisit ensin seuroissa ja sen jälkeen yömyöhään iltakylissä, voit pysyä kotona, hemmotella itseäsi, toimia järkevän aikataulun mukaan ja käydä ajoissa nukkumaan. Se pelastaa myös seuraavan aamun ja päivän.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s